ar mugursomu plecos, bet uz vietas. pagaidām.

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Banānu audzēšanas industrija pērn nopelnījusi 7 miljardus dolāru
Publicēts 6. janvārī, 2008.
Baudot svētdienas rīta grauzdiņus, šķirstiju nupat no atsaldētās pasta kastes izvilkto Dienas pielikumu SestDiena. Viņi raksta par Banāniem. Lasam tālāk..

Ik sestdienu laikrakstā atrodama rubrika: Globālā ikona! Un šoreiz vesela lapa tikusi tieši banāniem. Interesanti fakti par mazajiem dzeltenajiem brīnumiem, kas pie mums mēro samērā tālu ceļu, jo cik zināms man, piemājas siltumnīcā viss ar mūsu klimatiski ārprātīgo salu pie šiem augļiem netikt. Tad nu piedāvāju iepazīties ar pārīti šo faktu:

1) Banāni kā izrādās, ir ceturtais nozīmīgākais produkts pēc rudziem (autora brokastu piezīme: maize), rīsiem (autora brokastu piezīme: suši), un kukurūzas ( autora brokastu piezīme: dzeltena bundža). Aptuveni 400 miljoniem cilvēku tropu joslā banāni ir galvenā uztura sastāvdaļa.

2) Banānus audzē 130 pasaules valstīs, taču četras lielākās ražotājas ir Indija, Ekvadora, Brazīlija un Ķīna, kur izaug tieši puse pasaules ražas.

3) Izdalot līdzīgi uz visiem pasaules iedzīvotājiem, iznāk, ka gadā katrs cilvēks apēd 15,3kg banānu. ( ja rodas sajūta, ka esat iekavējis savas daļas notiesāšanu- marš uz veikalu!)

4) Eiropas Savienība ir pasaulē otra lielākā banānu patērētāja tūlīt pēc ASV.

5) Katru gadu Lielbritiānijā tiek reģistrēts aptuveni 300 traumu, kurās vainojami banāni - visbiežāk cilvēki paslīd uz banāna mizas. ( Ja šāda statistika būtu ASV, gan jau atrastos kāds gudrinieks, kurš tiesas ceļā panāktu, lai uz banāniem uztetovē/ieskrāpē vai kā citādi dara cilvēkiem zināmu, ka mizu zemē mest kategoriski aizliegts. )

6) Ilgu laiku vācieši banānu pirkšanai tērēja vairāk naudas nekā zeķēm - šī proporcija mainījās tikai nesen.

Un visbeidzot, par naudu:

7) Banānu audzēšanas industrija katru gadu visā pasaulē nopelna septiņus miljardus dolāru.

Kas zina, varbūt tomēr ir vērts mēģīnāt siltumnīcā ieviest nedaudz dzeltenās krāsas augļu un tādējādi piedalīties šo skaitļu/faktu kuplināšanā. Lai veicas!

Vairāk informācijas: Laikraksta Diena 05.01.08 pielikumā "SestDiena"


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: